Friday, January 7, 2011

TeriNgin Sgt Nk wAt Kek Coklat...

           Tetiba atie nie teringin sgt nk wat kek c0klat.. puas la gak mencari resepi.. last2 tangan yg gatal suka masuk bl0g 0rg nie pn jmpa la ada 1 bl0g nick mamasyipah yg ada resepi kek c0klat... Tp mgkn skrg nie sha mmg x dpt nk wat la.. klu wat pn mgkn selepas sha b'salin n abis pantang la kot..  sha hope dpt buat utk hubby punya besday nanti... InsyaALLAH....


    


Sumber Resipi :  Dapat resipi ni dari blog http://mamasyipah.blogspot.com
                                  Minta izin ye letak resipi kat blog sha nie...

BAHAN BAHANNYA :-)
1 cawan gula pasir
1 cawan serbuk koko - kita guna serbuk koko vanhouten
1 cawan susu cair 
1 cawan minyak masak (jika ganti dgn butter cair lagi sedap) 

1/2 cawan susu pekat manis
1 1/4 cawan tepung gandum
1 tsp baking powder 
1 tsp soda bicarbonate 

3 biji telur

CARA MENYEDIAKANNYA :-)


1. Campur koko,gula,susu cair,susu manis dan minyak ke dlm periuk dan masak sebentar atas api kecil
     sehingga semua larut. Tutup api biarkan adunan suam.
2. Tepung, soda biakrbonat dan baking powder di ayak.
3. Telur dipukul kembang dan dicampur dgn campuran koko tadi.Gaul rata dan campur tepung. Gaul sebati
     dan tuang dalam acuan dan jangan sampai penuh sebab nanti adunan naik. (tuang dlm 1/2 acuan je)   
     tutup acuan dgn aluminium foil agar tidak masuk wap.  Kukus selama 1 1/2 jam baru angkat & sejukkan.

TOPPING COKLAT 


BAHAN BAHANNYA :-)

250 g coklat masakan } potong kecil2 

1 sudu besar majerin
130 ml double cream atau whipping cream 

sket gula halus secukup rasa (supaya topping tu tak pahit sgt)
optional (kita ganti dgn susu pekat)


CARA MENYEDIAKANNYA :-)


Cairkan coklat secara double-boiler. Alihkan dr api kemudian masukkan majerin, gula & cream Kacau sehingga sebati. Curahkan atas kek kemudian ratakan. Hias mengikut cita rasa masing2.

1 comment:

  1. herda : leh je... n0 hal la.. tp kena tggu sha b'salin dulu la baru leh wat.. skrg nie mmg x larat la..

    ReplyDelete